ΓΛΩΣΣΑ Ενότητα 6 ( ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ )

ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

THRISKIES

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι άνθρωποι πάντα αναζητούσαν τρόπους να εξηγήσουν τα μυστήρια της ζωής και τα απροσδόκητα γεγονότα. Αυτή η αναζήτηση ήταν που οδήγησε στην εξάπλωση των θρησκειών, αφού κάθε θρησκεία έδινε το δικό της «πιστεύω».

Οι σπουδαιότερες θρησκείες είναι: ο χριστιανισμός, ο μουσουλμανισμός ή ισλαμισμός, ο ιουδαϊσμός, ο βουδισμός και ο κομφουκιανισμός. Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Γης καταλαμβάνει ο αθεϊσμός.

THRISKIES2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Ωκεανία επικρατεί η χριστιανική θρησκεία( ορθόδοξοι – καθολικοί – διαμαρτυρόμενοι κλπ), στην Ασία ο ισλαμισμός και ο βουδισμός και στην Αφρική ο ανιμισμός ( τα αντικείμενα έχουν ψυχή και επεμβαίνουν στη ζωή)

Η θρησκεία ενός λαού επιδρά στον τρόπο ζωής, στη μορφή της οικογένειας, στις κοινωνικές σχέσεις, στις διατροφικές συνήθειες, στα ήθη και στα έθιμά του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται ο πολιτισμός και η οικονομία κάθε λαού. Για παράδειγμα, στις μουσουλμανικές χώρες της Βόρειας Αφρικής, ενώ οι κλιματικές συνθήκες το επιτρέπουν, δεν καλλιεργούνται αμπέλια, επειδή η θρησκεία αυτή δεν επιτρέπει την οινοποσία.
Έχει παρατηρηθεί όμως ότι δεν είναι λίγες και οι φορές που οι άνθρωποι κάνουν κακή χρήση του περιεχομένου της θρησκείας έναντι άλλων ανθρώπων.
Το μεγαλύτερο αρνητικό είναι ο τυχόν θρησκευτικός φανατισμός δηλαδή η προσήλωση του ανθρώπου σε ορισμένες ιδέες ανεξάρτητα αν είναι σωστές ή όχι. Ο θρησκευτικός φανατισμός αρνείται όλες τις άλλες θρησκείες και τις θεωρεί εχθρικές απέναντι στη δική του. Τέτοιες ενέργειες οδηγούν σε υπερβολικές αντιδράσεις εμφυλίους πολέμους, τρομοκρατικές πράξεις κλπ και θα πρέπει να αποφεύγονται. Άλλωστε η ιστορία έχει δείξει πως ο φανατισμός βλάφτει όπως η καταστροφή αρχαίων έργων τέχνης στο Βυζάντιο από χριστιανούς, η Ιερά εξέταση στην Ευρώπη του Μεσαίωνα, οι Σταυροφορίες στα Βυζαντινά επίσης χρόνια, το Τζιχάντ ( πόλεμος για τη διάδοση του Ισλάμ κλπ).

https://i1.wp.com/4.bp.blogspot.com/_03maBBHrrQg/SysWXZLl0VI/AAAAAAAAMGs/FYVzBn9vU50/s1600/Mother_teresa.psd_3f407a0ee900b680e1b9a3e0cb959feb+-+%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF.jpg

Το 1979 η Μητέρα Τερέζα τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Στο αίμα είμαι αλβανίδα, υπηκοότητα έχω ινδική, είμαι καθολική καλόγρια. Όσο για τον προορισμό μου, ανήκω στον κόσμο. Όσο για την καρδιά μου, αυτή ανήκει ολοκληρωτικά στον Ιησού», έτσι περιέγραφε την ταυτότητά της η γυναίκα του 1,55cm με την τεράστια καρδιά που κατάφερε να αγκαλιάσει και να συγκινήσει, να βοηθήσει και να παρηγορήσει τους φτωχότερους των φτωχών όλου του κόσμου. Η μητέρα Τερέζα είναι μια προσωπικότητα πανανθρώπινη, που ταύτισε την ύπαρξή της με τον αγώνα για την ισότητα και την προστασία των αδυνάτων.

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε υποχρέωση να σεβόμαστε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των συνανθρώπων μας κι ας είναι διαφορετικές από τις δικές μας. Η αποδοχή και ο σεβασμός της θρησκείας των άλλων λαών λέγεται ανεξιθρησκία. Το Σύνταγμα της Ελλάδας υποστηρίζει την ανεξιθρησκία σε ξεχωριστό άρθρο του.

https://i2.wp.com/1.bp.blogspot.com/_03maBBHrrQg/Syr6KMvsnJI/AAAAAAAAMGE/ap3XMFmo0so/s1600/THRHSKEIES1.jpg


Μουσικό Βόλου – Στην υγειά μας 2012 – 7/4/2012

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s