ΓΛΩΣΣΑ: Ενότητα 17 -Ταξίδια στο διάστημα-«Ο άνθρωπος στο διάστημα»

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

 Ένας ελληνικής καταγωγής Ρώσος κοσμοναύτης….Φιοντόρ Νικολάγιεβιτς Γιουρτσίχιν

Γεννήθηκε στο Βατούμι της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Αζαρίας. Τελειώνοντας το σχολείο στο Βατούμι το 1976, ο Γιουρτσίχιν ξεκίνησε σπουδές στο Αεροπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Το 1983 αποφοίτησε ως Μηχανολόγος με ειδικότητα στα διαστημικά οχήματα. Από το 1983 έως το 1997 εργάστηκε για την Ρωσική Εταιρεία Διαστήματος Energia

Τον Οκτώβριο του 2002 ο Γιουρτσίχιν συμμετείχε ως μέλος του πληρώματος του Διαστημικού Λεωφορείου «Ατλαντίς» στην αποστολή STS-112. Παρέμεινε στο διάστημα επί 10 μέρες, 19 ώρες και 58 λεπτά.

Στις 7 Μαΐου 2006 επιλέχτηκε για την αποστολή Soyuz TMA-10 και στις 7 Απριλίου 2007 ξεκίνησε με προορισμό τον διεθνή διαστημικό σταθμό ISS, όπου παρέμεινε επί 196 μέρες.

Οι γονείς του Γιουρτσίχιν διαμένουν μόνιμα στη Σίνδο (Έδρα του Δήμου Εχεδώρου) Θεσσαλονίκης και είχαν πολλά χρόνια να συναντηθούν με τον γιο τους που κατοικεί με την οικογένειά του στη Ρωσία. Ο Δήμαρχος Εχεδώρου και το Δημοτικό Συμβούλιο, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας ανακήρυξε τον κοσμοναύτη κ. Θεόδωρο Γιουρτσίχιν Επίτιμο Δημότη του Δήμου Εχεδώρου.

Την 9η Ιουλίου 2008 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, απένειμε τα διάσημα του Τάγματος Αριστείας του Φοίνικος στον ποντιακής καταγωγής πιλότο – αστροναύτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Θεόδωρο Γιουρτσίχιν. Βραβεύσεις έχει δεχθεί από πολλούς φορείς, συλλόγους, πολιτικούς αλλά και απλούς πολίτες.

The first Pontian Cosmonaut

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ

Ρηματικές και ονοματικές φράσεις

GLOSSA_KEF17_2

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.