Δημοσιεύθηκε στην ΓΛΩΣΣΑ,ΓΛΩΣΣΑ_ΣΤ

ΓΛΩΣΣΑ Ενότητα 11 «Συγγενικές σχέσεις» (Πρέπει να φανώ γενναίος)

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΝΩ ΓΕΝΝΑΙΟΣ

genaios1

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ένα παιδί, ο Νικόλας, ζητάει να μάθει σε ποιο μέρος πρόκειται να πάει διακοπές με τους γονείς του το καλοκαίρι που φτάνει. Οι γονείς του αποφασίζουν να τον στείλουν στην κατασκήνωση. Αλλά πριν του το πουν προσπαθούν να τον προετοιμάσουν λέγοντάς του πως είναι μεγάλος και πως πρέπει να φανεί γενναίος. Ξαφνιάζονται μάλιστα με την αντίδραση του παιδιού τους όταν εκείνος δείχνει κατανόηση και δέχεται την πρότασή τους με χαρά.

Οι περιπέτειες  του  μικρού  Νικόλα ΚΛΙΚ

nikolas

Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

ΒΛΕΠΕ ΕΔΩ —–>>>ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ 169-171

Οι κύριες και οι δευτερεύουσες προτάσεις συνδέονται μεταξύ τους, για να φτιάχνουν μια ολοκληρωμένη περίοδο ή παράγραφο.Οι προτάσεις συνδέονται μεταξύ τους με τρεις τρόπους: με παρατακτική σύνταξη, με υποτακτική σύνταξη και με ασύνδετο σχήμα.

ΚΛΙΚ στα παρακάτω —->>>

genaios2

genaios3

Παραδειγματα :
Ο Νίκος ήρθε και είπε τα νέα στον Γιώργο
Ούτε θα πάμε ούτε εκείνοι θα έρθουν

genaios4

Ασύνδετο λέγεται το σχήμα λόγου κατά το οποίο όμοιες λέξεις ή προτάσεις δε συνδέονται μεταξύ τους με συμπλεκτικούς συνδέσμους, αλλά χωρίζονται με κόμματα.
Παραδείγμα : Το καλοκαίρι έχει πολλά νόστιμα φρούτα: σταφύλια, σύκα, αχλάδια, πεπόνια, καρπούζια είναι όλα στις δόξες τους .

genaios5

ΒΙΝΤΕΟ : Το Λούνα Παρκ Της Γλώσσας- Σύνδεσμοι

SYNDESMOI

ΠΑΡΑΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ (άσκηση επιλογής)

 

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.