ΓΛΩΣΣΑ Ενότητα 13 «Τρόποι ζωής και επαγγέλματα» (Επιστήμη με άρωμα γυναίκας)

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

marie_curie1

Η Μαρία Σκουοντόφσκα-Κιουρί (Marie Skłodowska-Curie, 7 Νοεμβρίου, 1867 – 4 Ιουλίου 1934) ήταν Γαλλίδα φυσικός και χημικός πολωνικής καταγωγής. Σε συνεργασία με τον σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε έδρα στη Σορβόνη, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής (1903) και Χημείας (1911).

ΚΛΙΚ ————>>> Μαρία Κιουρί ( http://el.wikipedia.org )

Οι γυναίκες επιστήμονες έρχονται αντιμέτωπες και με τις προκαταλήψεις για την «αδυναμία» του γυναικείου φύλου.

Τα βραβεία L’Oréal-UNESCO, που απονέμονται στο Παρίσι, αποτελούν έναν θεσμό που σκοπό έχει να προβάλει και να ενισχύσει το επιστημονικό έργο των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο και να τους δώσει κίνητρα για να ασχοληθούν με τις επιστήμες. H μεγαλύτερη εταιρεία καλλυντικών στον κόσμο και ο διεθνής οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την εκπαίδευση και τις επιστήμες συνεργάζονται, έχοντας καθιερώσει τα βραβεία «Για τις γυναίκες στην Επιστήμη» που απονέμονται κάθε χρόνο. Μια διεθνής επιτροπή αποτελούμενη από επιστήμονες διεθνούς κύρους επιλέγει τις πέντε γυναίκες – μία από κάθε ήπειρο – για να τις τιμήσει με το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από το ποσό των 100.000 δολαρίων για την καθεμία.
Το μάθημά μας αναφέρεται στο έτος 2005 και στις 2 από τις 5 γυναίκες που βραβεύτηκαν . Τη Ντομινίκ Λανζβέν από την Ευρώπη(Γαλλία) και τη Ζόχρα Μπεν Λακντάρ από την Αφρική(Τυνησία)

aroma1_2

Η Ντομινίκ Λανζβέν, είναι διευθύντρια ερευνών στο περίφημο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Paris-Sud βραβεύτηκε για τη θεμελιώδη έρευνά της στα απορρυπαντικά, στα γαλακτώματα και στα αφρώδη προϊόντα.
Η Μπεν Λακντάρ , καθηγήτρια Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Τύνιδας Ελ Μανάρ , βραβεύτηκε για τα πειράματα και τα μοντέλα που ανέπτυξε στην υπέρυθρη φασματοσκοπία και τις εφαρμογές της στην ανίχνευση της ρύπανσης και την Ιατρική.
Στα βραβεία UNESCO – L’Oreal «Για τις γυναίκες στην Επιστήμη» έχει βραβευτεί το 2010 και η Ελληνίδα Ειρήνη Μαργιολάκη , λέκτορας του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Στόχος της είναι η δημιουργία φαρμάκων και εμβολίων για τους ιούς που ενδέχεται να πλήξουν την Ευρώπη.

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ

Επίθετα_ων_ουσα_ον

Επίθετα_υς_κλπ

https://920c5f57013149ea28062db2574780922cc3dcbd.googledrive.com/host/0B3zesXDYWEqdSDJMTjA3aTBfTHc/interaction.html

https://c70e8f89617c59a68cd0ac4fc439834d4f37c6b3.googledrive.com/host/0B3zesXDYWEqdeE83QktQbmg2NVk/interaction.html

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.