ΓΛΩΣΣΑ Ενότητα 11 «Συγγενικές σχέσεις» (Μια οικογένεια ανάμεσα στις άλλες)

ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ

Η οικογένεια αποτελεί βασικό κύτταρο κάθε οργανωμένης κοινωνίας.Ο θεσμός της οικογένειας εμφανίζεται από τα πρώτα σχεδόν βήματα της ζωής του ανθρώπου πάνω στη γη. Η οικογένεια άσχετα από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά καιρούς , σαν θεσμός έχει αναγνωριστεί και λειτουργεί με τη μία ή την άλλη μορφή σε όλες τις χώρες του κόσμου , είτε αυτές είναι πολιτισμένες είτε είναι απολίτιστες.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Το σημερινό μας κέιμενο μας ο μικρός Θανάσης μιλά για την οικογένειά του. Υπάρχουν πολλές μορφές οικογενειών σε όλο τον κόσμο. Άλλες έχουν πολλά (διευρυμένες) ή λίγα (πυρηνικές) μέλη, άλλες είναι μονογονεϊκές. Ακόμα, υπάρχουν οικογένειες που υιοθετούν παιδιά, ζευγάρια που χωρίζουν και παιδιά που ζουν με θετούς γονείς. Αυτό, όμως, που έχει σημασία σε κάθε οικογένεια είναι να ζουν αγαπημένα όλα τα μέλη μεταξύ τους και να βοηθά το ένα το άλλο.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΝΟΗΜΑ

Δύο ανεξάρτητες όμοιες προτάσεις που έχουν αντίθετο νόημα μπορούν να συνδεθούν χρησιμοποιώντας τους αντιθετικούς συνδέσμους (μα, παρά, αλλά, όμως). Αυτή η σύνδεση των προτάσεων ονομάζεται αντίζευξη.
π.χ. Τα έργα του μετρό ξεκίνησαν, αλλά συναντούν πολλές δυσκολίες.
Έφτασε νωρίτερα, όμως δε βρήκε κανέναν εκεί.
Οι εναντιωματικές ή παραχωρητικές προτάσεις ξεκινούν με αντιθετικούς συνδέσμους (μολονότι, αν και, ακόμη κι αν, παρ’ όλο που) και το περιεχόμενό τους είναι αντίθετο από το περιεχόμενο της ανεξάρτητης πρότασης.
π.χ. Αν και είναι μεγάλος σε ηλικία, πηγαίνει και βοηθά τα παιδιά του.

11κ

Οικογένειες λέξεων

Συγγενικές λέξεις λέγονται οι λέξεις που έχουν μια στενή σχέση μεταξύ τους, δηλαδή έχουν ετυμολογική συγγένεια. Άλλες έγιναν με παραγωγή (δηλαδή από μια λέξη προσθέτοντας μια κατάληξη) και άλλες με σύνθεση (δηλαδή με ένωση δύο διαφορετικών λέξεων). Όλες οι συγγενικές λέξεις αποτελούν μια οικογένεια λέξεων.
Πχ. Οι λέξεις γραφέας, γραφείο, γραφή, γράμμα, γραμματέας έχουν δημιουργηθεί με παραγωγή από το ρήμα γράφω, ενώ οι λέξεις συγγράφω (συν + γράφω), συγγραφέας, σύγγραμμα, συγγραφή, επίγραμμα (επί + γράμμα), διάγραμμα, καταγραφή, αντιγραφή, διαγραφή, παραγραφή, υπογραφή (υπό + γραφή), επιγραφή, απογραφή, μεταγραφή, αναγραφή κλπ. έγιναν με σύνθεση. Όλες αυτές οι λέξεις έχουν μεταξύ τους συγγένεια, γι’ αυτό λέμε ότι ανήκουν στην ίδια οικογένεια.
http://atheo.gr/yliko/gram/gr10/interaction.html

Οικογένειες και ελληνικός κινηματογράφος

Οικογένεια Χωραφά
Γαμπρός απ’ το Λονδίνο – Παπαγιαννόπουλος
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.