Δημοσιεύθηκε στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ,ΦΥΣΙΚΗ

ΦΥΣΙΚΗ – ΚΕΦ: ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (Μικρή και μεγάλη κυκλοφορία)

ΜΙΚΡΗ  ΚΑΙ  ΜΕΓΑΛΗ  ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

KYKLOFORIKO_1

Η κυκλοφορία του αίματος στο σώμα μας χωρίζεται σε δύο διαδρομές , κυκλοφορίες , τη μεγάλη και τη μικρή κυκλοφορία του αίματος.

Με τη μεγάλη κυκλοφορία του αίματος, αίμα πλούσιο σε οξυγόνο φτάνει σε όλα τα όργανα του σώματος. 
Με τη μικρή κυκλοφορία του αίματος το διοξείδιο του άνθρακα μεταφέρεται από τα όργανα στους πνεύμονες.

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ——————>>>> ΚΛΙΚ  ΕΔΩ

Το αίμα είναι αυτό που εφοδιάζει τα κύτταρα με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες και παραλαμβάνει από αυτά τις άχρηστες ουσίες. Για να επιτελέσει αυτό το έργο  κυκλοφορεί συνεχώς μέσα σε σωλήνες που ονομάζονται αιμοφόρα αγγεία. Η καρδιά είναι η αντλία που δίνει ώθηση στο αίμα να κυκλοφορήσει.

Οι αρτηρίες είναι τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά προς τα όργανα του σώματος και οι φλέβες μεταφέρουν το αίμα από τα όργανα προς την καρδιά.
Το αίμα στις φλέβες περιέχει διοξείδιο του άνθρακα και έχει πιο σκούρο χρώμα. Γι’ αυτό το λόγο οι αρτηρίες σχεδιάζονται με κόκκινο χρώμα και οι φλέβες με μπλε.  ΚΛΙΚ  ΕΔΩ
Το αίμα όμως για να φτάσει σε κάθε σημείο του σώματος μας, πρέπει να κινείται στις αρτηρίες με μεγάλη πίεση. Η πίεση αυτή λέγεται αρτηριακή και θα πρέπει για την καλή μας υγεία να μην είναι ούτε ψηλότερη ούτε χαμηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Την πίεση του αίματος τη μετράμε με τα πιεσόμετρα

piesh aimatos   ηλεκτρονικο πιεσομετρο

Το αίμα αποτελείται από το πλάσμα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. 

το πλάσμα, το υγρό μέσα στο οποίο κινούνται τα κύτταρα του αίματος. Είναι το «λεωφορείο» με το οποίο ταξιδεύουν τα υπόλοιπα συστατικά του αίματος στο κυκλοφορικό σύστημα, και αποτελείται από νερό κυρίως
τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα κύτταρα που μεταφέρουν το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακατα.
τα λευκά αιμοσφαίρια, κύτταρα που συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού.
τα αιμοπετάλια, τα κύτταρα που βοηθούν στην πήξη του.

αιμα1

Ανάλογα με τις ουσίες αυτές, διακρίνουμε τους ανθρώπους σε 4 ομάδες αίματος: Α, Β, ΑΒ και 0. Θα πρέπει να γνωρίζουμε την ομάδα αίματος που έχουμε γιατί ίσως κάποτε να χρειαστεί να δεχτούμε ή να δώσουμε αίμα.

Η καρδιά και τα αγγεία είναι πολύ ευαίσθητα όργανα.  Η συχνή σωματική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται το άγχος, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, οι λιπαρές τροφές και η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

 ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (skool.gr) <<<—--ΚΛΙΚ

ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ (skool.gr) <<<—–ΚΛΙΚ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ  ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ  ΦΕ2

kykloforiko_2

ΒΙΝΤΕΟ : Κυκλοφορικό σύστημα2

Κάνε κλικ   εδώ   για να ελέγξεις τις γνώσεις σου. 

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.