Δημοσιεύθηκε στην ΙΣΤΟΡΙΑ,ΙΣΤΟΡΙΑ_Ε΄

ΙΣΤΟΡΙΑ Ενότ Β΄-Η ΡΩΜΑΪΚΗ ΑYΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ- ΚΕΦ 10 (Tο Παλάτι, ο Ιππόδρομος και οι δήμοι)

ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ, Ο ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ

ISTORIA_KEF10_2

Το σημαντικότερο έργο του Κωνσταντίνου ήταν το Μέγα Παλάτι, το ιερό παλάτι. Το Μέγα Παλάτι χρησίμευε ως αυτοκρατορική κατοικία και διοικητικό κέντρο, ήταν ένα συγκρότημα κτιρίων χρονολογούμενο σε διάφορες εποχές και με διάφορες μορφές. Σ’ αυτό πιθανώς υπήρχαν τα διαμερίσματα της αυτοκρατορικής οικογένειας, καθώς και κτίρια για κρατικές υπηρεσίες, αίθουσες για επισκέπτες, τραπεζαρίες, εκκλησίες και παρεκκλήσια, κτίρια για τη φρουρά και εργαστήρια τεχνιτών.

ISTORIA_KEF10_3

Ανάμεσα στα κτίρια επίσης θα πρέπει να υπήρχαν στοές, αυλές, κήποι με κρήνες, έργα τέχνης, καθώς και άνθη και σπάνια φυτά.

Κοντά στο παλάτι ήταν ο ιππόδρομος. Ήταν φτιαγμένος με πρότυπο το Κολοσσαίο και είχε σχήμα U. Η χωρητικότητά του εκτιμάται πως έφθανε τις 100.000 θεατές, ενώ το συνολικό μήκος του ήταν περίπου 450 μέτρα.

ISTORIA_KEF10_4

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

κεφ10_ιστορια

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ISTORIA_KEF10_5

Πάνω από την αφετηρία του ιπποδρόμου υπήρχαν τέσσερα χάλκινα άλογα, κατασκευασμένα από τον Λύσιππο (370-300 π.Χ.). Τα άλογα είχαν μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη από τη Χίο, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Θεοδόσιος Α΄.

boxes2 quadriga

Βίντεο: Ο Ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης

http://users.sch.gr/divan/istoria_10/interaction.swf
https://cbe88e0f368feb0c99c0c953f93caf46c9669ff1.googledrive.com/host/0B3zesXDYWEqdNW13WTZjQ2oxSXc/

Τα άλογα του Λυσίππου

Κάνουμε κλικ στην παρακάτω εικόνα

για να φτιάξουμε το παζλ.

ενεργό link

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.